Hiszem, hogy az igazi stílus tükrözi az egyéniségünket, és bármely életkorban kialakítható.

Kortalan stílus

Kortalan stílus

Szín-tan

2016. május 18. - zsuzsarózsa

Színtípusokról kicsit másképp...

Ahhoz, hogy harmonikus legyen a megjelenésünk, és előnyös öltözékeket tudjunk kialakítani, a következő lépés a saját színtípusunk meghatározása, beazonosítása.

Színtípusunkat a hajunk, a szemünk és a bőrünk színe határozza még. Leírni sem lehet azt a sokféle fekete, szőke, barna és vörös árnyalatot, amit a természetnek és a fodrászainknak köszönhetünk! És az ősz hajról se feledkezzünk meg!

Ha azt mondom barna szemű, az lehet világos, közép vagy sötétbarna, őzike szemű, és így tovább a kékek és a zöldek sok-sok árnyalata.

A bőrünk színe pedig az egészen világos tejfehértől, a sárgás, olivás, rózsás, tejeskávé árnyalatokon át  a csokoládé barnáig terjedhet.

Milyen rendszerbe foglalható ez a sok szín és árnyalat, ez a rengeteg variációs lehetőség?

 Az évszakok színével (tél, nyár, tavasz, ősz) jellemezhető a legjobban a négy alaptípus, de társítsunk hozzá egy jellegzetes alakot, figurát is, így sokkal könnyebben megjegyezhető lesz.

 

TÉL

teli_kep.jpg

A tél típus jellegzetes alakja a meséből ismert Hófehérke.

Sötét haj, világos bőr, sötét szem. De ide tartozik az ősz hajúak nagy része is, nekik az ezüst hajkorona biztosítja a hideg, jeges külsőt.

Előnyös öltözete élénk és hideg színekből áll. Az ellentétes tónusok, a nagy kontrasztok és a fekete szín ennek a típusnak áll a legjobban. Jellegzetesek a fekete-fehér összeállítások, és a piros is az egyik legelőnyösebb színe.

 

NYÁR

nyari_kep.jpg

Szőke, világosbarna haj, világos szemek.

A nyár típus a pasztell- lány. Ő is hideg típus, akárcsak a tél, tehát az egyes színek hideg árnyalataiból érdemes választania. Halvány árnyalatok, rózsaszínek, kékek, finom átmenetek, egymásba érő visszafogott színek jellemzik. Idegenül hatnak rajta a nagy szín kontrasztok sem a fehér, sem a fekete nem a vezető színe, ennél sokkal jobban áll neki a szürke. A szürke 50 árnyalata. A sötét szürke az ő feketéje és a világos halvány szürke az ő fehér színe, az öltözködésének, a színvilágának alapja.

 

TAVASZ

tavasz2.jpg

Szőke, vöröses, világosbarna, barna haj, világos szemek.

A tavasz típus egy igazi tavasz tündér! Meleg színtípus, élénk, üde színek jellemzik, a legjobb választás a tavaszt idéző sárgák, zöldek, mély rózsaszínek.  Sem a pasztell, sem a borongós-barnás színvilág nem előnyös számára. Az egyikben elveszik, a másik agyon nyomja.

 

ŐSZ

oszi_taj.jpg

Közép és sötétbarna, vöröses haj, meleg tónusú bőr, sötét szem.

Az ősz típus a fűszerlány. Meleg színtípus, a fahéj, a chili, a curry, a kurkuma színeiben tündököl igazán. De az őszi erdő aranyló barnái, zöldjei bágyadtabb bordói, a sütőtök sárgája, vagy a  terrakotta, a mély meleg tónusok is neki állnak a legjobban. A hófehérnél jobban áll neki a törtfehér, a beige, a drapp, a csontszín. És a fekete sem az ő színe, helyette a barna, a sötétkék javasolt, sokkal előnyösebb számára. Az ősz típus szinte bármilyen színt felvehet, a szürkével azonban óvatosan kell bánnia, mert fáradttá, törődötté teheti az arcát.

 

A tél és a nyár hideg típus. Ha fémekben gondolkodunk, akkor az ezüst szín és az az ezüstfényű árnyalatok jellemzik. Ékszerben is ez áll hozzá közelebb.

ezust.jpg

A tavasz és az ősz meleg típus. Az arany az ő színük, a sűrűn folyó méz, a borostyán árnyalatai.

arany.jpg

Ez így mind szép és jó, akkor én most mi vagyok??

Mert a fent leírt tiszta típusok ritkán találhatók meg, ezért a színtípusok további 3-3 altípusra oszthatók. Ez is egy megoldás, de van egy másik javaslatom van, ami tapasztalataim szerint jobban hasznosítható.

 

Azt könnyen beláthatjuk, hogy a hajunk- főleg ha jelentős tömeget képvisel- erősen meghatározza a színtípusunkat. Ha színezzük, festetjük, ha megszívja a nap, vagy ha szorosan hátra fogjuk, máris megváltozik az egyik domináns elem, borulhat a színtípus. Minél távolabb esik a festett hajszínünk az eredetitől, annál jobban módosítja az eredeti színvilágunkat. (Gondoljunk Erőss Antónia karakteres hajszínére! Akármilyen színnel nem is illeszthető.)

Most vegyük a bőrünk színét. Télen sápadtak vagyunk, sárga, fakó és színtelen a bőr, míg nyáron, barackos, bronzos, rózsaszínes, szeplős, kinek-milyen. És bizony megint módosul az optimális színvilág!

A szemünk színe állandónak vehető – legalább ez egyszerűsíti a dolgot  :-)

 tavsz_3.jpg

A harmadik tényező a fényviszonyok, amit érdemes a színválasztásnál figyelembe venni. Télen kevesebb a fény, jöhetnek a telt, határozottabb színek, a melegítő árnyalatok. Tavasszal a friss, üde, újjá éledő természet inspirálta színeké a főszerep. A tikkasztó nyárban a tűző napsütésben eszünkbe sem jut feketét felvenni, jöhetnek a hűs, hideg pasztellek, a fagyi színek.Ősszel, a bágyadtabb fényben csökken a nap ereje és újra a meleg, puha színekre vágyunk.

A színtípusok tulajdonképpen azt írják le, hogy melyik évszakban tündökölsz igazán. Hogy mikor élnek a legjobban a Te színeid!

 Nem az a lényeg, hogy besoroljuk magunkat, hanem, hogy ráérezzünk arra, hogy néhány kivételtől eltekintve bármilyen színt választhatunk, a szín árnyalata, tónusa, élénksége lesz az, ami eldönti, hogy igen, ez igazán nekünk való! Erről úgy tudunk meggyőződni, hogy a kiválasztott színű anyagot, ruhadarabot az arcunkhoz tartjuk és megfigyeljük. Gyakoroljunk, kisérletezzünk bátran.

A színtípusunk valójában egy mozgásteret határoz meg a színek skáláján. A két végpont a nagyon előnytelen és a nagyon előnyös. A kettő között mozgunk, keressük a színeket. És minden évszakban máshol találjuk meg. A sötét ősz mozgástere a legnagyobb, és talán a tavasz – nyár típus számára van a legnagyobb jelentősége a jól megválasztott színeknek.

Ha rosszul választottuk meg a felső színét, akkor sincs minden veszve, kell egy jó színű sál, és máris korrigáltuk! A sálakról itt olvashatsz bővebben

A fenti színkalauz az arc közeli színekre és az öltözék összhangjára vonatkozik. Akinek pl. nem színe a fekete, természetesen az ő számára is előnyös a fekete nadrág, szoknya vagy cipő.

Szerencsére a hideg- meleg árnyalatok között is van mozgásterünk! Ebben a smink – arcpír és egy kis rúzs – nyújt segítséget. De erről majd legközelebb…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kortalanstilus.blog.hu/api/trackback/id/tr478728066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juccat 2016.05.23. 12:54:48

Nagyon klassz meglátások! Üdítő írás, a 'mindenképp határoztasd meg, melyik évszak vagy' mondanivalójú írásokkal szembemenve! :)
süti beállítások módosítása