Hiszem, hogy az igazi stílus tükrözi az egyéniségünket, és bármely életkorban kialakítható.

Kortalan stílus

Kortalan stílus

Melyik ruhadarab a nő legjobb barátja?

2016. április 28. - zsuzsarózsa

Erre a kérdésre nagyon határozott a válaszom. Régóta ez a kedvenc ruhadarabom, ha utazom többet is magammal viszek. Képes megváltoztatni a ruha jellegét. A viselt öltözet színét világosítja vagy sötétíti, szándékunk szerint. Ha kell, jótékonyan elfed. Ha kell, kiemel és a figyelem középpontjába helyez. Ha kell, melegít. Összhangot teremt a ruhadarabok között. Viselhetjük télen-nyáron, utcán strandon vagy a munkahelyen? Mi az?

Kendők, sálak, stólák… a színek és a minták végeláthatatlan kavalkádja

Nagy örömömre az idei tavaszi- nyári divatban is hangsúlyt kapott, és kiegészítőként minél több lány, nő, hölgy viseli majd. Ehhez szeretnék néhány ötletet adni.

Ott állunk a boltban a pult előtt, sok-sok sál és kendő… de melyiket válasszam? (foto: noiportal.hu) noiportal_kendok.jpg

 Az egyik lehetőség, hogy egy bizonyos ruhához/szetthez keresünk kiegészítőt. Ebben az esetben figyeljünk az anyag vastagságra, minőségre és természetesen a színre, mintára. Kezdetben az is segíthet, ha ott van nálunk a konkrét ruhadarab, és hozzá tudjuk próbálni a kiválasztott sálat, kendőt.

 img_20160430_110820.jpg

Azonos anyagvastagság

Egy vastag kötött pulóverhez nem választhatunk vékony, muszlin vagy műszálas kendőcskét, és egy pamut pólóhoz ne viseljünk vastag kötött csősálat, legalábbis akkor ne, ha a célunk a harmónia.

Anyagminőség

Természetes eredetű kelmékhez – len, pamut, gyapjú – a harmonikus hatás érdekében pamut vagy keverék anyagú kendőt válasszunk a műszálas helyett. Keverék vagy műszálas ruha, a vékony finom blúz, selyem vagy műszálas, légies anyagot kíván.

Milyen színt válasszak?

Színtípusunknak (tél-nyár-ősz-tavasz) megfelelő színekben gondolkodjunk, ebből a színkészletből válasszunk. Hiszen ez az a ruhadarab, ami körbe veszi az arcunkat, ami végig a figyelem középpontjában van. Hiába emeli ki a ruhát, ha közben sápaszt bennünket, fáradt és nyúzott lesz az arcunk! Tehát a típusunknak megfelelő, előnyös színekből választunk, de most már figyelembe vesszük a felsőnk színét is.

 Színvariációk. Az egyszínű sál lehet a felső színénél (pl. zöld) egy árnyalattal világosabb vagy sötétebb. Ez különösen jól mutat monokróm, vagy 1-2 színben tartott szetteknél, elegáns összeállításoknál. Lehet a színkörben az adott szín melletti színek egyike pl. ebben az esetben sárga vagy kék. Lehet a semleges alapszínek bármelyike, pl. bézs, drapp, világos vagy sötétszürke, esetleg a fekete és a fehér. Körültekintést igényel, ha az adott színhez a színkörben vele szemben lévő színből, az un.komplementer színből próbálunk választani.A zöld esetében ez a vörös szín. Itt izgalmas párosítások alakulhatnak ki, de nagyobb a tévedési lehetőség!

 komplementer_szinek.png

 Ábra Johannes Itten nyomán - Komplementer színpárok 12 osztatu színkörben 

Minta variácók

Egyszínű ruha esetében végtelen a lehetőségünk. Itt a ruha és a sál stílusának a harmóniája, amire figyelni érdemes. Virágos kendő a romantikus ruhához vagy pasztell összeállításhoz, etno mintás kendő a bőr-farmer összeállításhoz, áttört csipke kendő egy alkalmi szetthez ideális párosítás.

Mintás ruhához mintás kendő. Itt elsősorban a minta elem visszatérése a kendőn (a szoknya anyagából varrt sál) vagy pedig azonos mintázatú, de eltérő léptékű minta (pl. tyúkláb, egyéb geometrikus minták, apró virágminta), ami az összhangot biztosítja.  Ha mintás az összeállításunk bármelyik eleme, egyéb mintás kendőt csak „haladó”, jó stílus érzékkel, gyakorlattal rendelkezők válasszanak.

A másik lehetőség, hogy nem konkrét ruhához, kabáthoz keresünk kiegészítőt, hanem ott állunk a pult előtt, és egyszerűen csak elcsábulunk :) A sálat ebben az esetben is érdemes az arcunkhoz próbálni és végig gondolni, hogy mihez is fogjuk majd hordani, hány szettben juthat majd szerephez az új darab.. És akkor még nem is beszéltünk a rengeteg sál és kendő megkötési lehetőségről…

Ha a színtípusokról (tél-nyár-ősz-tavasz) szeretnél többet megtudni, itt olvashatsz róla:  

Ha a kendők-sálak megkötéséhez szeretnél ötleteket kapni, ezt a videót ajánlom :-) 

A bejegyzés trackback címe:

https://kortalanstilus.blog.hu/api/trackback/id/tr208669750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása